این پروژه نتیجه یک سال تحقیق و کارگروهی بالغ بر ۳۰ نفر است. انگیزه اجرای این پروژه علاقه شخصی ما به حفظ و زیبایی محیط زیست می باشد. خوشبختانه در منطقه شهرک غرب به دلیل تراکم کم جمعیت و وجود پارک خوارزم، تعداد پرنده ها به اندازه ای است که متوجه حضور و زمزمه آنها بشویم. شنیدن آواز زیبای پرنده ها ما را به فکر انداخت که چطور میتوانیم به حفظ بقای این موجودات کمک کنیم.
با توجه به آلودگی هوا در شهرهای صنعتی و بزرگتر شدن شهرها تعداد پرنده ها رو به کاهش است . همانطور که میدانیم پرنده ها به دلیل قرار گرفتن در راس هرم غذایی با کنترل کردن جوندگان و خزندگان از وارد شدن خسارات جدی به اکوسیستم ها جلوگیری می کنند. بعضی از پرنده ها هم آفات گیاهی و حشرات مضر را از بین می برند. بعضی از پرندگان نیز با لاشه خواری باعث پاکسازی محیط زیست می شوند و در جلوگیری از انتشار عوامل بیماری زا در محیط زیست نقش مهمی ایفا می کنند. بنابراین نابود کردن پرندگان به هر دلیل چه به بهانه تفریح و ... ضربه های مهلکی به تنوع زیستی منطقه و نهایتا به تنوع زیستی زمین وارد می کند. پرندگان از ثروت های طبیعی و ملی کشور به شمار می روند .
" بنابراین با توجه به اهمیت وجود پرنده ها در محیط زیست، طراحی و اجرای پروژه ای برای پرنده ها تبدیل به دغدغه ای برای ما شد که در کنار کار و مشغله اصلی مون یک برنامه دقیق و مدون برای کمک به حفظ بقای پرنده ها بچینیم و از همون ابتدا به لانه پرنده فکر کرده بودیم چرا که همیشه در مکالماتمون راجع به این موضوع صحبت میکردیم که پرنده ها موقع سرما و در شرایط آلودگی هوا ویا بزرگتر شدن شهرها کجا پناه میبرن؟ و این شد که شروع به تحقیق درزمینه زندگی پرنده ها کردیم و از همون ابتدا با باغ پرندگان پارک لویزان تماس گرفتیم تا از راهنمایی این مرکز استفاده کنیم.
تصمیم بر این گرفتیم که برای لانه گذاری از پارک نزدیک منزلمون شروع کنیم. یکی ازکارشناسان باغ پرندگان، طی چندین بار مشاهده و ارزیابی محل ،نوع گونه های پرنده پارک رو تشخیص دادند و تصمیم گرفتیم که بر اساس نوع پرنده ها لانه ها رو انتخاب کنیم. پرنده های پارک شامل : سینه سرخ اروپایی، سهره طلایی، قمری معمولی، دم جنبانک ابلق، سار، مینا، سهره جنگلی، زاغ، کلاغ، گنجشک، دارکوب سوری، سهره بال سفید، سهره بزرگ، و چرخ ریسک معمولی هستند. با تحقیق در این زمینه که لانه ها از کجا تهیه بشوند به این نتیجه رسیدیم که کشور آلمان در طراحی و ساخت لانه پرنده بسیار باتجربه است. بنابراین وارد مذاکره با شرکتی در آلمان شدیم و لانه ها رو سفارش دادیم و وارد کردیم. از طرفی هم همزمان با مسوولین شهرداری منطقه ۲ و استان تهران هم جهت اخذ مجوزهای لازم برای نصب لانه ها ارتباط برقرار کردیم. مسولین محترم شهرداری هم مشوق ما در این کار بودند و همکاری لازم رو با ما داشتند.
زمان نصب لانه ها با نظر کارشناسی متخصصان باغ پرندگان پارک لویزان برای اواسط اسفند تنظیم شد. نصب ۳۰۰ لانه روی درختان با ۱۰ نیروی انسانی و بالابر و نردبانهای بلند ۶ متری حدود ۲ روز طول کشید. لانه ها با بستهای پلاستیکی روی درختها و با نظارت مستقیم متخصص پرنده شناسی انجام شد و با حساسیت لازم که شاخه های درختان آسیب نبینند. علاوه بر این ، ۵ محل دانه پرندگان در زمینهای چمن پارک که با نظر کارشناسی طراحی و ساخته شده بود جا سازی شد. دانه های پرنده ها با نظر کارشناسی از مخلوطی ازکافشه، شاهدانه، برزک، منداب، ارزن قرمز، خرفه، یونجه و ... که حاوی کالری و پروتین مناسبی باشد با نسبتهای مختلف تهیه شد. این مخلوط دانه ها در حجم بسیار بالایی خریداری شده است و در محل مناسب نگهداری می شود و یک روز در میان یک نفر مسوول پرکردن ظرفهای غذای پرنده ها با این دانه ها میباشد.
روز ۲۰ اسفند ۱۳۹۵ برای افتتاح پروژه در پارک خوارزم تعیین شد. دعوت عمومی از شهروندان از طریق شبکه های اجتماعی و پوسترو جمعیتهای فعال در زمینه حفظ محیط زیست صورت گرفت. دعوت اختصاصی از مسوولین شهرداری بصورت حضوری و با نامه رسمی صورت گرفت. در روز افتتاح که حدود ۲۰۰ نفر شرکت کننده داشت برای شهروندان جهت تشویق به کمک به حفظ پرنده ها بروشورهای اطلاعاتی مبنی بر لزوم حمایت از پرنده ها توزیع شد و ۵۰ لانه پرنده به عنوان هدیه به کودکان اختصاص یافت. در ضمن نمونه های دانه پرندگان به تمام شرکت کنندگان هدیه داده شد که شهروندان تشویق به غذا دادن به پرنده ها با غذای مخصوص خود آنها شوند نه با برنج و نان که غذای انسان است و برای سلامتی پرنده ها مضر میباشد.
این پروژه که حاصل یک سال تحقیق ، پیگیری و کار گروهی بالغ بر ۳۰ نفرو تماما با بودجه شخصی انجام گرفت تجربه بسیار خوبی برای ما بود و بازخورد مثبتی از شهروندان گرفتیم. آرزوی ما این هست که لانه های وارداتی جای خودشون رو به لانه های ساخت ایران بدهند و لانه ها به تولید ملی برسند و در پروژه های بعدی از لانه های ایرانی استفاده کنیم. "